maandag 23 januari 2017

H4: eerste afname examentoets rekenen CITO

Zoals jullie weten , vormt de rekentoets van CITO (dus niet de toetsen van de toetsweek) een onderdeel van het examen.
Hoe de rekentoets op de havo precies meetelt in het examenjaar 2018 is op dit moment nog niet bekend. Deelname is in ieder geval een voorwaarde om te kunnen slagen en het cijfer komt op de cijferlijst bij het diploma. Maar het kan ook zijn dat het cijfer voor jullie meetelt in de kernvakkenregeling (dat wil zeggen dat je voor Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen slechts één 5 mag hebben, en geen cijfer lager dan een 5). In de loop van dit jaar komt daar meer duidelijkheid over, maar het is dus belangrijk dat je een zo goed mogelijk cijfer haalt!
 Jullie mogen in totaal 4x deelnemen aan de toets.

De eerste afname is in week 10 (7, 8, 9 og 10 maart). Deelname aan deze afname is voor alle leerlingen van H4 verplicht.  Het betreft een digitale toets van 120 minuten (+ 30 minuten voor leerlingen met tijdsverlenging bij toetsen). De toets wordt onder examencondities afgenomen in de mediatheek, De volgende afnameperiode is eind mei/begin juni, en daarna heb je nog twee kansen in H5.
Binnenkort wordt de indeling gepubliceerd op deze blog en op het publicatiebord. Daarna heb je nog enkele dagen de tijd om onderling te ruilen voordat de indeling definitief wordt vastgesteld. Wijzigingen zijn dan niet meer mogelijk.

Voorbereiding:
1. Oefenen met Smartrekenen. Daarin worden ook nog een aantal Cito-achtige items open gezet.
2. Op de volgende sites staat oefenmateriaal (let op: je moet niveau 3F hebben!):
     - rekenopgaven-etalage.nl  (opgaven uit eerder afgenomen rekentoetsen)
     - oefenen.facet.nl Hier zie je hoe het computerscherm er uit ziet als je de echte toets maakt)
     - cito.nl (hier staan toetsen en antwoorden in pdf, dus je kunt je zelf controleren).
3. De diagnositsche toets van toetsweek 2 maken (zie apart bericht op deze blog).