maandag 8 juni 2015

Zomerschool, informatie; veel gestelde vragen


Leeuwarden, 1 mei 2015


Betreft: Zomerschool 2015

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

De afgelopen twee jaar heeft de pilot ´Zomerscholen‘, om het zittenblijven in het voort-gezet onderwijs tegen te gaan, landelijk plaatsgevonden. Deze Zomerscholen waren een succes: van de 241 leerlingen die in 2013 een zomerschool volgden, ging 85% alsnog over naar het volgende leerjaar. Van deze groep is 75% van de leerlingen in het volgende schooljaar opnieuw bevorderd of geslaagd voor het examen. Tijdens de komende zomervakantie organiseren Christelijk Gymnasium Beijers Naudé, Christelijke Scholengemeenschap Comenius en Openbare Scholengemeenschap Piter Jelles ook een Zomerschool in Leeuwarden voor de leerlingen van hun scholen.

Wat is het doel van de Zomerschool?

De Zomerschool is voor leerlingen een kans om opgelopen achterstanden weg te werken, zonder daarvoor een heel schooljaar over te hoeven doen. Dit gebeurt namelijk tijdens een korte, maar intensieve periode, in de zomervakantie. Leerlingen die net teveel onvoldoendes hebben om over te gaan, kunnen aan de tekorten werken en alsnog bevorderd worden naar het hogere leerjaar. Het is niet zo dat alle leerlingen die tekorten en achterstanden hebben door de Zomerschool alsnog over kunnen gaan; voor bepaalde leerlingen blijft een schooljaar overdoen de beste optie.

Wat houdt de Zomerschool in?

De Zomerschool vindt plaats tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie: van maandag 6 juli t/m vrijdag 17 juli 2015.

Kenmerken van de Zomerschool zijn:

 twee weken lang intensief aan het werk met de les- en leerstof van één vak;

 lesdagen van 9.00 uur tot 15.00 uur;

 begeleiding van 1-op- (maximaal)15 leerlingen;

 focus op inhoud en studievaardigheden;

 een positief pedagogisch klimaat (prettige leeromgeving met rust en enthousiaste begeleiding);

 geen kosten voor ouders en leerlingen.

 

Welke leerlingen mogen naar de Zomerschool?

De Zomerschool is bedoeld voor de leerlingen van de leerjaren 2 (3) tot en met het voorexamenjaar van mavo, havo, atheneum en gymnasium, die voldoen aan de criteria. Tijdens de laatste rapportvergadering in juli (de overgangsvergadering) wordt besloten welke leerlingen overgaan naar het volgende leerjaar, welke leerlingen er definitief blijven zitten en welke leerlingen in aanmerking komen voor de Zomerschool. De docenten en mentoren kijken hierbij niet alleen naar het aantal tekorten op de cijferlijst, maar ook naar andere (ontwikkelings)aspecten die het succes op school beïnvloeden en naar bijzondere omstandigheden (zoals bijvoorbeeld langdurige ziekte).

De overgangsvergadering bepaalt dus welke zittenblijvers in aanmerking komen voor de deelname aan de Zomerschool.

Hierbij worden de volgende criteria gehanteerd:

 De leerling mag maar voor één vak meer onvoldoende staan dan de overgangs-regeling toelaat;

 De leerling mag niet in het voorgaande leerjaar zijn gedoubleerd;

 De leerling moet kansrijk geacht worden om het volgende schooljaar succesvol af te ronden;

 De zomerschool kan niet worden ingezet als middel om een wisseling van opleiding of profiel mogelijk te maken.

 

De uitvoering van de Zomerschool

De Zomerschool wordt uitgevoerd door BMC/EduStaf. Wij kiezen bewust voor het werken met externe docenten, omdat ervaring en onderzoek leert dat dit succesvol is. De Zomerschool is een voorwaardelijk en vrijwillig traject. Aan het einde van twee weken Zomerschool maakt de leerling een toets, die vooraf door de docent van de school van de leerling is opgesteld. Op basis van de resultaten wordt bepaald of de leerling wel of niet bevorderd wordt.

Beslissen om mee te doen met de Zomerschool

Als u vermoedt dat uw zoon of dochter dit schooljaar niet met succes gaat afronden, is het verstandig om bij het plannen van de vakantie rekening te houden met de looptijd van de Zomerschool. Zoals eerder aangegeven bepaalt de overgangsvergadering welke zittenblijvers in aanmerking komen voor deelname. U en uw zoon of dochter worden hier van op de hoogte gesteld. Het is vervolgens aan uw zoon of dochter en aan u als ouder(s)/verzorger(s) om te bepalen of u ingaat op het aanbod voor deelname aan de Zomerschool.

Vragen over de Zomerschool?

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de projectleider van de Zomerschool op de school/scholengemeenschap van uw zoon of dochter.

 Christelijk Gymnasium Beijers Naudé:

 

mevrouw B.M.T.G. Pelgrum (rector) via: 058-2124471 / b.pelgrum@CGBN.NL

 Christelijke Scholengemeenschap Comenius:

 

de heer M. Luimstra (stafmedewerker onderwijs en kwaliteitszorg), via:

058-2347670 / m.luimstra@csg-comenius.nl

 Openbare Scholengemeenschap Piter Jelles: de heer A. Bloem (conrector) via: 058-8801302 / abloem@pj.nl

 

Met vriendelijke groet,

A. Bloem M. Luimstra B.M.T.G. Pelgrum

Veel gestelde vragen over de zomerschool

De zomerschool wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door Piter Jelles, CSG Comenius en CG Beyers Naudé. Uiteraard levert dit veel vragen op. Hieronder zullen we de meest in het oog springende vragen noemen en beantwoorden.

Mochten er desondanks nog zaken zijn waarover u meer wilt weten, zend dan een email naar m.luimstra@csg-comenius.nl . Stafmedewerker Onderwijs en Kwaliteitszorg M. Luimstra zal u dan van een passend antwoord voorzien.

Waarom wordt een zomerschool georganiseerd?

De overheid stimuleert het organiseren van zomerscholen met het oog op het terugdringen van zitten blijven. Een klas overdoen kan zinvol zijn, maar is in veel gevallen minder effectief. Een leerling wordt immers geconfronteerd met alle lesstof van het voorgaande jaar. In gevallen waar de overgang vooral door tekortschieten bij één vak wordt geblokkeerd, kan een zomerschool een uitkomst zijn.

Voor wie is de zomerschool bedoeld?

De zomerschool is gericht op leerlingen die net tekortkomen om te worden bevorderd naar het volgende leerjaar. In technische termen hebben we dan over de “bespreekgroep”. Sommige van deze leerlingen zijn erbij gebaat de leerstof van een heel leerjaar opnieuw te verwerken, terwijl dit voor anderen minder het geval is. Als zulke leerlingen met de ondersteuning van de zomerschool kansrijk worden geacht om het hogere leerjaar met succes af te ronden, is de zomerschool voor hen een aantrekkelijke oplossing.

Voor wie is de zomerschool niet bedoeld?

De zomerschool kan niet dienen als middel om tekorten weg te werken die ontstaan doordat een leerling van opleiding wisselt (b.v. een leerling die van 3 havo afstroomt naar 4 mavo, maar nog geen CKV heeft gedaan). Ook is dit niet bedoeld voor leerlingen die voor het examen zijn gezakt en in het zogeheten derde tijdvak een nieuwe poging willen doen. Daarnaast mag een leerling niet eerder in dezelfde klas zijn gedoubleerd (b.v. een leerling die het vorige jaar 2013-2014 al eens bleef zitten in 3 havo en nu alleen via de zomerschool door kan naar 4 havo). Ten slotte is de zomerschool niet bedoeld voor leerlingen die er volgens de docentenvergadering meer bij gebaat zijn het jaar nog eens over te doen.

Is deelname aan de zomerschool verplicht?

De zomerschool is een mogelijkheid die aan een bepaalde doelgroep wordt geboden. Het is de keus van de leerling en ouder(s)/verzorger(s) al dan niet van dit aanbod gebruik te maken. De deelname is dus niet verplicht, maar evenmin vrijblijvend. In een vooraf getekend contract worden hierover afspraken gemaakt. Wie zich hier niet aan houdt, verliest het uitzicht op bevordering.

Kost deelname aan de zomerschool geld?

Aangezien de zomerschool wordt gefinancierd uit een overheidssubsidie met het doel zittenblijven tegen te gaan, is deelname voor leerlingen en ouders/verzorgers kosteloos.

Wie bepaalt of een leerling deel mag nemen aan de zomerschool?

De overgangsvergadering van docenten van de eigen school bepaalt dit, waarbij de visie van de docent die het vak geeft waarvoor de zomerschool kan worden gevolgd, extra gewicht in de schaal legt. De leerling zelf bepaalt, samen met ouder(s)/verzorger(s), of van dit aanbod gebruik wordt gemaakt.

Welke vakken kunnen worden gevolgd in de zomerschool en in welke leerjaren?

De zomerschool kan worden gevolgd door leerlingen in klassen 2 en 3 Mavo, klassen 2 t/m 4 Havo en klassen 2 t/m 5 Atheneum. De zomerschool wordt wat CSG Comenius betreft aangeboden voor de vakken Nederlands, Duits, Frans, Engels, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Economie, Natuur/scheikunde (onderbouw), Natuur/scheikunde 1 en 2 (Mavo)  Natuurkunde en Scheikunde. Een leerling kan de zomerschool voor één vak volgen.

Kan je in twee weken iets leren dat in een jaar niet gelukt is?

Uiteraard kunnen in twee weken al te omvangrijke achterstanden niet worden weggewerkt. Aan de andere kant is een leerling intensief met de stof bezig gedurende de twee beschikbare weken. Netto komt dit overeen met ruim 50 lesuren van 50 minuten, wat b.v. bij een twee-uurs vak ongeveer de helft van de jaarstof inhoudt. Samen met de eigen motivatie en de intensieve begeleiding geeft dit voldoende garantie dat de zomerschool iemand kansrijk over de drempel kan helpen.

Wanneer weet ik of ik deel kan nemen aan de zomerschool?

Dit wordt aansluitend aan de overgangsvergadering van docenten aan de betreffende leerlingen en ouders/verzorgers meegedeeld in de vorm van een voorgenomen besluit. Dat betekent dat de leerling in kwestie over is indien hij of zij de afgesproken toets aan het eind van de zomerschool met een minimaal te behalen cijfer heeft afgerond. De data van overgangsvergaderingen zijn bij de teamleider of leerjaarcoördinator op te vragen.

Wat gebeurt er tussen het aanbod tot deelname van de zomerschool en het begin ervan?

Leerlingen die deel mogen nemen aan de zomerschool, worden op de eigen school samen met ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd voor een intakegesprek met de eigen leerjaarcoördinator. Tijdens dit gesprek worden bijzonderheden over de leerroute besproken en wordt tevens een contract getekend waarin de verplichtingen van de leerling worden vastgelegd. De zomerschool ontvangt vervolgens een pakket met alle benodigde informatie inclusief een verzegelde eindtoets. De leerling ten slotte ontvangt een uitnodiging op de zomerschool te verschijnen.

Waar en wanneer wordt de zomerschool gehouden?

De zomerschool in juli 2015 vindt plaats op locatie Mariënburg van CSG Comenius. Mariënburg bevindt zich op Achter de Hoven 118, 8933 CR Leeuwarden. Op de locatie wordt een vleugel ingericht voor de zomerschool. De zomerschool vindt plaats vanaf maandag 6 juli 2015 om 9.00 uur. Dagelijkse lessen (behalve in het weekend van 11 en 12 juli) vinden plaats tussen 9.00 uur en 14.30 uur. De eindtoets wordt afgenomen op donderdag 16 juli, waarna de afsluiting plaatsvindt op vrijdag  17 juli 2015.

Mag je later dan maandag 6 juli aan de zomerschool beginnen?

De zomerschool begint op 6 juli en het is bevorderlijk voor het leerklimaat als allen in het proces gelijk op werken. Dit is dan ook niet mogelijk later dan op 6 juli aan te sluiten.

Is het mogelijk de zomerschool niet twee weken, maar één week te volgen?

Kansrijkheid is een belangrijk criterium voor deelname: heeft de leerling met behulp van de zomerschool voldoende ondergrond om de lessen in het volgende leerjaar met succes te kunnen volgen? Aangezien een zomerschool van één week daarvoor te weinig ondergrond kan bieden, is het niet mogelijk de zomerschool één week te volgen in plaats van twee.

Wat gebeurt er tijdens de zomerschool?

Tijdens de zomerschool is de leerling intensief bezig met een stuk leerstof voor één vak, met behulp van de eigen lesmethode voor dat vak. De stofomschrijving daarvoor wordt gegeven door de eigen docent, die ook een eindtoets aanlevert (inclusief correctiemodel). In een voorgesprek wordt de leerling met de zomerschooldocent besproken. Deze docent begeleidt de leerling tijdens de twee weken. Hij of zij is is ook degene die de eindtoets afneemt, nakijkt en het cijfer bepaalt. Dit cijfer vervangt het overgangscijfer voor het betreffende vak.

Wat moet een leerling doen tijdens de zomerschool?

Uiteraard moet de leerling tijdens de hele periode waarin de zomerschool wordt georganiseerd, aanwezig zijn. De leerling werkt gedurende de beschikbare tijd aan de leerstof en de bijbehorende opdrachten, daarbij ondersteund door een coach en een vakdocent. Er hoeft in principe geen huiswerk te worden gemaakt. De leerling dient tussen de middag zelf een lunch te verzorgen.

Wie geven de lessen tijdens de zomerschool?

De lessen tijdens de zomerschool zullen door docenten van buiten de deelnemende scholen worden verzorgd, die vooraf een goede werkinstructie van de eigen docent hebben gekregen. Naast vakdocenten zijn ook studiecoaches aanwezig.