vrijdag 31 oktober 2014

H4 doublanten: rekenen

Wat gebeurt er met het cijfer van de rekentoets als een leerling in het voorlaatste schooljaar doubleert of in het eindexamenjaar zakt?


In de afgelopen maanden heb ik mijn aandacht gericht gehouden op de leerlingen die voor de tweede maal in de voorexamenklas hebben plaatsgenomen, en eind mei 2014 de CITO toets rekenen al een keer gemaakt hebben.
Ik heb al eerder laten doorschemeren dat het best eens zou kunnen zijn dat deze leerlingen, ondanks een goed CITO-resultaat afgelopen juni, opnieuw de rekentoets moeten gaan maken.

Op de website van steunpunttaalenrekenen.nl staat dat de algemene lijn die OCW in de regelgeving wil gaan opnemen, zowel bij doubleren in het voorexamenjaar als bij zakken in het eindexamenjaar, de volgende is: het eerder behaalde resultaat vervalt, de leerlingen krijgen weer twee nieuwe kansen en de rekentoets moet tenminste één keer opnieuw gemaakt worden. Dit komt overeen met wat er met de resultaten van andere vakken gebeurt bij doubleren of zakken.

OCW heeft volgens het steunpunttaalenrekenen.vo aangegeven dat het zo opgenomen gaat worden in het Eindexamenbesluit vo maar voordat het gepubliceerd is in de Staatscourant staat het nooit 100% vast. Op basis van informatie van OCW hierover verwachten wij dat dit vermoedelijk ergens in februari 2015 vastgelegd zal zijn in de regelgeving.

We moeten dus, omdat de tijd voor een goede voorbereiding van het rekenexamen vanaf februari 2015 tot het examen in maart 2015 nog maar erg kort is, voor de veiligheid uitgaan van deze ‘lijn’ ondanks dat dit nu nog niet helemaal zeker is.
In zekere zin is dit ook wel een consistente lijn want bij doubleren in het voorexamenjaar of bij zakken in het eindexamenjaar vervallen ook eerder behaalde resultaten en moet een leerling in het vo vrijwel alles weer opnieuw doen. Dat gaat dus ook gelden voor de rekentoets.

Voor alle leerlingen die Havo 4 voor de tweede maal doen, betekent dit dat zij vanaf volgende week ook een account op SmartRekenen zullen krijgen. We verwachten van je dat je uiterlijk woensdag 5 november je account hebt geopend op www.smartrekenen.nl. Inloggen doe je met cml+ je administratienummer. het wachtwoord voor de eerste keer iswelkom01.
De toets van toetsweek1 hoef je uiteraard niet meer te maken, maar vanaf toetsweek 2 moet je gewoon met de toetsweektoetsen meedoen.

Met vriendelijke groet,
Dirk Bakker (d.bakker@csg-comenius.nl)