vrijdag 12 februari 2021

H5: Tip: Tweejarig 'hbo-light' traject

Associate degree (AD): tweejarige HBO-studie 

Sinds een paar jaar bieden de meeste HBO-instellingen voor een aantal studies de Associate degree (AD), voltijd-variant, aan. Dit zijn tweejarige HBO-studies, waarin je je specifiek richt op een onderdeel van de volledige, vierjarige, bacheloropleiding.

Zo biedt de NHL-Stenden voor 14 van de 93 bachelor-studies een tweejarige voltijd-variant aan.

Een aantal voorbeelden zijn: Commerciële economie, Creative Media, Finance and Control (bedrijfseconomie), Hogere hotelschool, HRM, ICT-Beheer, Leisure management,  Retail management, Service en Welzijn, Tourism, Content creator (foto- en social media-expert), enz.

Hier een link naar deze studies. 

Waarom zou je voor deze variant kiezen?

  • Leerlingen die slagen voor hun havodiploma maar die wel een aantal jaren op hun tenen hebben gelopen, kiezen vaak voor MBO niveau 4. Niveau 5 is deze AD-variant. Bachelor studies op het HBO vallen onder niveau 6.
  • De AD-variant is dus een 'lichte versie' van de bachelor. Je bent praktisch bezig, je focust je op een deel van de volledige bacheloropleiding en maakt een start op HBO-niveau.
  • Duur: de leerling is 2 tot 2,5 jaar bezig om dit diploma te halen. Je krijgt na 1 jaar geen propedeuse om door te kunnen stromen naar de universiteit. Maar na 2-2,5 jaar kun je de laatste 2 jaar nog afmaken op de reguliere bachelor op het HBO. Zo studeer je binnen 4-4,5 jaar af op het HBO, net als andere studenten.
  • Door de situatie rond corona en de mogelijke theoretische achterstanden die leerlingen de afgelopen 1,5 jaar hebben kunnen oplopen, zou een leerling deze AD-variant kunnen overwegen, om de lat iets minder hoog te leggen. Dus eerst niveau 5 en dan niveau 6 (voltijd Bachelor).
  • Welke doelgroep kiest voor deze variant? Leerlingen die het zwaar hebben gehad op de havo of leerlingen met een MBO diploma overwegen vaak deze AD-variant te kiezen.

Laat je informeren op de betreffende HBO instellingen