vrijdag 9 januari 2015

H345 Belangrijke mededeling over het rekenexamen

Vlak voor de kerstvakantie heeft de Tweede Kamer een brief ontvangen waarin een aantal belangrijke wijzigingen met betrekking tot het examen rekenen worden meegedeeld:
Vanaf het examenjaar 2015-2016 telt het resultaat van de rekentoets mee in de slaag-/zakregeling. Dat blijft dus gelijk, maar: er komt een transitie(=overgangs)periode van 4 jaar.
Tijdens die transitieperiode wordt het cijfer voor het rekenexamen vervangen door O(nvoldoende), V(oldoende) of G(oed).  Het behalen van een V of een G is voorwaarde om te kunnen slagen.
Het eerst jaar (examenjaar 2016) ligt de grens tussen O en V bij een 4,5. Die secuur wordt in de jaren daarna geleidelijk verhoogd naar een 5,5.
Kortom: Het cijfer voor het vak rekenen verdwijnt voorlopig uit de kernvakkenregeling, wordt vervangen door een beoordeling O, V of G en het behalen van een V is een voorwaarde om te kunnen slagen!

Let wel: voor leerlingen die in mei 2015 examen doen blijft alles hetzelfde: Deelname is verplicht om te kunnen slagen, er wordt een cijfer gegeven dat niet meetelt in de slaag-/zakregeling, en waarvoor een apart certificaat bij het diploma wordt uitgereikt.

Het aantal keren dat een leerling de toets mag maken wordt uitgebreid van 2 naar 4. Per cursusjaar komen er 3 afnameperioden (dat is nu 2). Dit betekent dat alle leerlingen vanaf nu verplicht  in het voorexamenjaar een keer deelnemen aan de rekentoets. Anders is een maximaal aantal van 4 niet meer mogelijk.

Pas half februari wordt definitief bekend of een leerling die gedoubleerd of gezakt is zijn/haar resultaat op de rekentoets mag laten staan. Waarschijnlijk is dat niet het geval, en moet de toets minstens één maal opnieuw worden afgelegd.

Als je alvast wilt oefenen met voorbeeldexamens: deze kun je vinden op oefenen.duo.nl
Deze oefenexamens staan in Facet, hetzelfde programma waarin de examentoets ook wordt afgenomen.
Let op:  het niveau 3F is voor havo- en atheneumleerlingen. En lees eerst “veel gestelde vragen”.

De eerstvolgende afnameperiode van de rekentoets voor leerlingen H5 en A6 is van 11 tot 24 maart. Binnenkort ontvang je hier meer informatie over.